Raffai Éva

osztálytanító, festéstanár
1. A Waldorffal való találkozásom...

Ahogy a kislányommal való találkozás, a Waldorf-pedagógiával való találkozás is sorsfordító volt számomra. Megváltoztatta és folyamatosan alakítja a családom életét. Az Aranyhal Waldorf Iskolába bekerülve egy olyan helyre érkeztem, ahol a tartalmas együttlét a kollégákkal, a foglalkozás a gyerekekkel, a nevelés segít önmagam megismerésében, fejlesztésében. Ez a kvázi önnevelés pedig hozzájárul ahhoz, hogy minél komplexebb tudással rendelkező, teljesebb életet élő és hitelesebb ember lehessek.

2. Ami számomra legfontosabb a Waldorf pedagógiában...

Úgy gondolom, hogy a Waldorf-pedagógiában a személyiséggel való nevelés a legfontosabb. A gyerekek a felnőttektől tanulnak. A tanultakkal képesek elhelyezni saját magukat a világban.

3. A munkám során a legnagyobb kihívás...

A legnagyobb és legörömtelibb kihívás számomra a folyamatos önművelés. Egy újabb vers, egy újabb kézműves tevékenység megtanulása, egy újabb mese kitalálása, az elmélyülés a nevelés elméletében, annak kreatív gyakorlati alkalmazása mindennapos kihívás elé állít.

4. Ami igazán kikapcsol...

Mindennél lazítóbb a meditáció jóga előtt és után és egy jó sci-fi könyv. Ami pedig teljesen kikapcsol, az az, ahogy elnézegetem a kislányom, hogyan játszik.